Kaip marinuoti paprikas?

Prinokusių, ryškiaspalvių paprikų vis dar gausu, puikų jų skonį ir aromatą galima uždaryti ir į stiklainius- šios daržovės puikiai dera su daugybe kitų šviežių kompanionų. Paprikom marinuoti yra daug įvairių receptų, svarbiausia, išsirinkti receptą, kuris tiktų jums ir jūsų šeimai. Paprikos gali būti marinuotos su medumi, marinuotos su obuoliais, egzotinis mangų su paprikomis ir  imbieru, čatnis, pomidorų padažas su obuoliais ir paprikomis, paprikos su imbierais, saldžiųjų  paprikų, morkų ir svogūnų mišrainė.

Saldžiosios ir aitriosios paprikos

Pagal skonį paprikos suskirstytos į saldžiasias ir aitriasias nojus.lt. Saldžiosios paprikos naudojamos valgių ir garnyrų gaminimui, o aitriosios paprikos- kaip  prieskonis padažams, sriuboms, marinatams mėsos patiekalams paskaninti. Lietuvoje šios daržovės yra vienmetės ir sėjamos kasmet.

Kokios paprikų maistinės ir gydomosios savybės?

Ypač didelę naudą duoda saldžiosios paprikos vaisiai, turintys daug biologiškai aktyvių medžiagų. Juose susikaupia vitamino C žymiai daugiau nei kitose daržovėse. Vaisiuose gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų, ypač kalio, B1, B2, B6, E, P vitaminų. Be to, vaisiuose gausu karotino, folinos rūgšties, vitamino PP ir eterinių aliejų bei nemažai geležies, magnio  bei fosforo. Dėl vertingos biocheminės sudėties saldžiosios paprikos yra naudingos sveikatai, nes stiprina ir plečia kraujagysles, naikina infekcinių ligų sukkėlėjus, padeda peršalus, malšina uždegimus, šarmina organizmą, saugo nuo aterosklerozės, naikina žalingas bakterijas, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, gerina apetitą. Saldžiosios paprikos noriai valgomos žalios, troškintos, keptos ar konservuotos. Beje ir aitriosios paprikos vertingos savo sudėtimi, tik į valgius jų dedama žymiai mažesni kiekiai, naudojamos kaip prieskoniai.

Nuo ko priklauso paprikų sėjos laikas?

Paprikų sėjos laikas priklauso nuo auginimo vietos, jei bus sodinama šildomuose šiltnamiuose, sėklos sėjamos sausio mėn. iki vasario  vidurio, o jei nešildomuose- sėklos sėjamos nuo vasario  vidurio. Apšil domuose šiltnamiuose labiau tinka auginti aukštaūges vidutinio ankstyvumo ir vėlyvumo veislės. Saldžiosios paprikos vaisiai būna įvairių formų- cilindriniai, kūgiški, smailėjantys, plokšti, įvairiausių spalvų- raudoni, oranžiniai, geltoni, gelsvai žali, violetiniai, rudi, kreminiai.